geothermia
szélkerék
hőszivattyúhőszivattyúk rekuperátorrekuperátorok napkollektornapkollektorok napelemnapelemek inverterinverterek hőtárolóhőtárolók szélkerékszélkerekek medencefűtésmedencefűtés webáruház
 
napelem
 

A hőszivattyú működése

Hogyan is működik a jövő kazánja, a hőszivattyú?

Azt mindenki tudja, ha valahol nagy vákuumot hozunk létre, ott hideg, ahol nagy nyomást, ott meleg lesz. Gondoljanak a szódásüveg patronjára, szinte odafagy a kezünk, amikor azt becsavarjuk a palackba és a biciklipumpára, aminek a tövét csak rövid ideig tudjuk fogni, olyan meleg lesz pumpálás közben.

A hőszivattyú működési elve

 • Végy egy jó minőségű kompresszort. Indítsd el.
 • A vákuum oldalon nagyon hideg, akár -70 °C, a nyomás oldalán +70 °C is lehet.
 • Maga a kompresszor egyensúlyban van.
 • Ha a -70 °C-os oldalra egy hőcserélőt építünk be, és azon átpumpálunk -20 °C- os levegőt, nyilvánvaló, hogy az energiát ad át a nála sokkal hidegebb hőcserélőnek. Ezt az átadott energiát lopja el a kompresszor, amit azután könnyedén átpumpál a meleg oldalra.
 • A meleg oldali hőcserélőről ugyanakkor fűtöm az épületet, készítem a melegvizet.

 • a hőszivattyú működése

  A hőszivattyúk típusai

  Attól függően, hogy a hőszivattyú a környezet mely részéből vonja el az energiát,
  háromféle típust különböztetünk meg.

  A vizes hőszivattyú (WW= wasser-wasser, víz-víz)

  Talajvízből, rétegvízből, tóból vagy patakvízből nyerheti az energiát.

  A földes hőszivattyú (SW=sole-wasser, föld-víz)

  A talajba behelyezett horizontális vagy vertikális zárt csőrendszerben keringő fagyálló segítsegítségével nyeri ki az energiát a földből.

  A levegős hőszivattyú (LW=luft-wasser, levegő-víz)

  A kültéri levegőt visszahűtve készíti a fűtésre és használati melegvíz (HMV) felhasználására is alkalmas melegvizet. Az Alpha-InnoTec gyártmányú levegős hőszivattyúk (másnéven levegőkazánok) -20 °C-os külső hőmérsékletig üzemképesek.

  Jósági tényező (COP)

  A hőszivattyúk működésére jellemző szám a jósági tényező (COP). Ez a dimenzió nélküli viszonyszám azt mutatja meg, hogy 1 egység befektetett villamos energiából hány egység hőenergiát képes a készülék előállítani. Az Alpha-InnoTec gyár hőszivattyúi a világon egyedülálló COP értéket értek el. A vizes hőszivattyúnál már 6-nál, levegősnél 4,1-nél tartanak.

  A háztartások energiafelhasználásának legnagyobb részét a fűtés emészti fel. A háztartások túlnyomó többsége jelenleg erre a gázt használja fel. Köztudott ugyanakkor, hogy a Föld nyersolaj, valamint szénhidrogén készlete rohamosan csökken. Az egyre szűkülő nyersanyagkészlettel szemben energiatakarékos és alternatív energiát felhasználó épületek tervezésével léphetünk fel.  Alpha-Inno Tec
  A hőszivattyú működése
  Levegős hőszivattyúk
  Földes hőszivattyúk
  Vizes hőszivattyúk
  Készülékválasztás
  geosolar katalógus Földes Vizes hőszivattyúk
  Geosolar Katalógus
  geosolar katalógus Levegőkazánok
  Geosolar Katalógus
     
   
  Ibuker Kft. · 2800 Tatabánya, Dankó P. u. 17.   tel: +36 34 317-547 fax: +36 34 317-547 mobil: +36 20 982-3021    e-mail: info@geothermia.hu