geothermia
szélkerék
hőszivattyúhőszivattyúk rekuperátorrekuperátorok napkollektornapkollektorok napelemnapelemek inverterinverterek hőtárolóhőtárolók szélkerékszélkerekek medencefűtésmedencefűtés webáruház
 
napelem
 

Vizes hőszivattyúk

Vizes hőszivattyúk telepítése

viz/viz hőszivattyú A víz/víz hőszivattyúk a talajvíz, rétegvíz, ritkább esetben patak vagy tóvíz energiáját hasznosítják az épület fűtésére, melegvízzel való ellátására. A különböző típusú hőszivattyúk közül ezek rendelkeznek a legjobb hatásfokkal. Jelenleg a COP értékek 5,5-6,1 között változnak. A víz/víz hőszivattyúk telepítésénél különös gonddal kell megvizsgálni a rendelkezésre álló vízbázis minőségét és vízhozamát. A rendszerhez minimálisan két kút építendő. Egyik a forrás, másik a nyelőkút szerepét tölti be. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokon a területeken, ahol könnyen nyerjük a vizet, nehezen lehet elnyeletni, ezért egy forráskút mellé kettő, esetleg három nyelőkút elkészítése szükségeltetik. A forráskút és a nyelőkút(ak) minimális távolsága 10 m, javasolt érték 15 m. A rendszerhez lehet meglévő ásott kutat is használni. A kutak elkészítésénél figyelni kell arra, hogy a vízkivétel és víznyeletés ugyanabba a vízrétegbe történjen. Nem szabad az egyes vízbázisokat keverni egymással. A kutas (vizes) hőszivattyú telepítésének 4 fő kritériuma van.

 • Legyen megfelelő vízhozam: családi ház esetén 3-5 m3/h (lásd 5. és 6. táblázat megfelelő sorát)
 • Legyen megfelelő vízminőség: a vizet mindenféle oldott anyagra, gázra meg kell vizsgálni (ÁNTSZ)
     pl: HCO3- ;SO4-; NH3; Cl2; CO2 ;Mn; Al;Fe;NO3- pH-érték
 • A vízhőfok télen sem csökkenhet 7 °C alá.
 • A bejövő víz oldalára 1 mm-nél kisebb szűrőt kell beépíteni. Magas gáztartalmú vizeknél pihentető-tartály beépítése szükséges. A kút mélysége (ahonnan a vizet szívjuk) ne legyen 15-20 m-nél mélyebb, ellenkező esetben a szivattyúzási költség növekedése felemészti a magasabb hatásfokot.


 • A WWC készülékek tartalma:

  Keringető szivattyú a fűtés és HMV részére
  Légtelenítő
  Nyomáscsökkentő
  Villamos fűtőbetét:
  WWC 100-tól-160-ig: 6 kW
  WWC 190 és 220-ig: 9 kW
  Szennyfogó
  Átfolyásszabályzó
  Motorvédő kapcsoló a saját biztosítással nem rendelkező kútszivattyúkhoz
  Tágulási tartály fűtőkörhöz
  WWC 100-130: 25 liter
  WWC 160-220: 35 liter
  WWC 280 és 440 : 50 liter
  Visszacsapó szelep
  Flexibilis cső a kútkörhöz
  Flexibilis cső a fűtőkörhöz

  A kialakítandó forrás- és nyelőkút felépítése megegyezik azzal a különbséggel, hogy a nyelőkútnál a szivattyú elmarad, a víz elnyeletése többnyire gravitációsan történik. A rendszer kialakításától és a telepítési viszonyoktól függően a szivattyú kerülhet a kútba, vagy a hőközpontba. A feltüntetett aknaméretek tájékoztató jellegűek, a helyi adottságok és a rendszer méretétől függően változhatnak. A kútvíz épületbe való bevezetésénél a helyiség páratartalmának kicsapódása ellen a vezetéket hőszigetelésssel kell ellátni.

  Alpha-Inno Tec
  A hőszivattyú működése
  Levegős hőszivattyúk
  Földes hőszivattyúk
  Vizes hőszivattyúk
  Készülékválasztás
  geosolar katalógus Földes Vizes hőszivattyúk
  Geosolar Katalógus
  hőszivattyú
     
   
  Ibuker Kft. · 2800 Tatabánya, Dankó P. u. 17.   tel: +36 34 317-547 fax: +36 34 317-547 mobil: +36 20 982-3021    e-mail: info@geothermia.hu